Händer tillsammans

22 januari, 2021 / Nyheter

Händer tillsammans är ett samverkansprojekt som vill skapa möten mellan konsthantverkare och samiska slöjdare i Norrbotten. I november 2020 gick Resurscentrum för konst och Hemslöjdskonsulenten, i samarbete med Samernas Utbildningscentrum, ut med ett open call. Efter ett juryurval har två team formerats. Extra statliga coronamedel går till att finansiera löner och materialkostnader för deltagarna. Teamen redovisar sina samarbeten i maj 2021.

Jury var: Pia Schmaltz, Leila Nutti och Solith af Malmborg

Team 1
Lotta Lampa, Kalix, konsthantverkare/designer
Anna-Stina Svakko, Porjus, duodji

Team 2 
Ida Isak Westerberg, Älvsbyn, konsthantverkare textil
Aslat Simma Karesuando, duodji
Lena S Johansson, Jokkmokk, samisk glaskonstnär

 

TEAM 1

Lotta Lampa, Kalix, formgivare och konstnär
Lotta Lampa (f. 1981) formgivare och konstnär, baserad i Kalix, Norrbotten. Utbildad på Beckmans Designhögskola i Stockholm samt International Design Academy by Luxury Living Group, Forli, Italien. Lampa verkar på en internationell arena och är en av få designers från Norrbotten som har visat sin design på Salone de Mobile i Milano vid ett flertal tillfällen samt på London Design Week, Reykjavík Art Museum, Chart Art Fair & Design Köpenhamn och Stockholm Design Week.

Lotta Lampas estetik är utmanande och refererar både till postmodernism och raggarkultur och balanseras med lugnet och naturen från Norrbotten. Hennes designprocess består av enkla linjer, humor, inspiration från bilgaraget. Objekten skissas upp snabbt och stort, gärna direkt i materialet. Tillverkningen sker sedan för hand i nära samarbete med hennes far och bror som arbetar med raggarbilar i Kalix. Ett hållbart hantverk, där ursprunget, samarbetet och gemenskapen är viktig och värdesätts högt.

Förutom med metall så arbetar Lampa även med material som is, snö och handtuftade verk i ull. Hon har bland annat skapat fyra stycken konstsviter på ICEHOTEL, Jukkasjärvi.

Lampas verk är uppmärksammade i välkända svenska inredningsmagasin som tex. Residence, Form, Konstnären och Plaza Deco. Lampa omnämns även i senaste upplagan av boken Moderna Antikviteter av Jane Fredlund.

Anna-Stina Svakko, Porjus, duodjimästare
Född 1967 i Kiruna, boende i Porjus. Duodjimästare i mjuka material, driver företaget Astu Design i norrbottniska glesbygden, där hon i huvudsak livnär sig på samisk dräktsömnad och duodji. Men också tar sig an samisk form kraschat med moderna material och tekniker vilket ibland resulterar i oväntade uttryck.

Gillar nya utmaningar och möjligheter till utveckling. För att citera henne själv från 1989 “Den som utvecklas lever”.

 

TEAM 2

Ida Isak Westerberg, Korsträsk, textilkonstnär
Ida Isak Westerberg bor och verkar i Korsträsk utanför Älvsbyn sedan 2 år tillbaka och är även verksam utanför Övertorneå. Den är utbildad handvävare och brodös på Handarbetets vänner i Stockholm och har en lärarutbildning med praktisk-estetiska läroprocesser i bagaget. Ida Isak söker med traditionella tekniker nya uttryck som går utanför det förväntade. Den jobbar mycket i olika slags samarbeten för det är i samspelet med andra som nya idéer utvecklas och det skapar en spänning som är svår att åstadkomma på egen hand. De senaste 1,5 åren har den varit en del av Galleri Systers projekt SamArtBete och jobbat med myrens biologiska processer tillsammans med Anna Classon (vilket kommer presenteras i februari). Den har även varit mentor i Lesbisk odyssés mentorsprogram och medverkar i projektet Formstark Norrbotten.

Ida Isak Westerberg tror att gemensamt skapande kan leda oss inte bara till nya tekniker och kunskaper men också till en djupare förståelse för de utmaningar mänskligheten står inför och hur man kan jobba samman för att få ett samhälle som genererar och premierar mjuka värden.

Aslat Simma, Karesuando, duodji
Aslat Simma från Lainiovuoma sameby arbetar med renar och duodji. Duodjin har varit en naturlig del av hans vardag sedan han var liten, att göra det man behöver har varit en fråga om hur det ska göras på bästa sätt inte om det ska göras. En förlängning av karaktär, stil och nytta, en del av en persons identitet och betydelse för gemenskapen. Simma arbetar i material som silver, horn, trä, stål, plast, läder och skinn.

Genom att delta i projektet Händer Tillsammans vill han både utveckla sitt egna uttryck och hitta nya perspektiv på vad hantverk kan vara och betyda. Temat Demokrati står för en möjlighet att påverka och en chans för var och en att kunna uttrycka sig och sin mening. Acceptans, en röst, en möjlighet att påverka världens gång och vardagen.

Lena S Johansson, Jokkmokk, samisk glaskonstnär
Lena Sandberg Johansson, f 1965, lulesame från Jokkmokk. Driver sitt företag på heltid sedan 2004, har en butik/ateljé hemma på gården i Jokkmokk. Skapar i glas både för privatbruk, offentliga miljöer och utställningar. Hon vill förmedla delar av sin samiska kultur i glaset, och hon gillar att kombinera det traditionella materialen med glaset. Det blir en spännande kontrast, lite oväntat.

“Att jobba med glas kan på många sätt vara rätt likt slöjdandet”, säger Lena. “Du måste vara väldigt noggrann och exakt, det är pillrigt och det tar tid. Det går inte att stressa fram, behövs mycket tanke, lugn och ro. Det är dessutom ett mycket spännande material, både hårt och skört på samma gång. Idéerna är många och inspirationen kan komma från olika håll, ett möte med människor, att vara ute i naturen, en sprakande eld, ett samiskt ord m.m. Men min slöjdkarriär började redan som liten, min mor var en skicklig slöjdare. Hon var positiv, glad, lät oss vara delaktiga och lära. Det var allt från skinnberedning till sömnad av både kolt och andra föremål. Slöjd, konst och att skapa blev en naturlig del i min uppväxt.”

2014 blev Lena utsedd till Asa Kitok-stipendiat och hade en stipendieutställning vintermarknaden 2015 på Sámi Duodji. Hennes verk finns representerade på Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk, Umeå kommun, Norrbottens Läns Landsting, Mässofáhtsa/marknadsvantar, -en utställning som turnerat i Sverige under några år, Hokkaido Museum of Northern People i Japan samt hos privata slöjdsamlare.

 

Se även mer på Resurscentrum för konst

Open Call – residensvistelse i Jokkmokk 2021

22 januari, 2021 / Nyheter
Plats: Samernas utbildningscentrum, Jokkmokk
Tid för Residens: 27 september – 22 oktober 2021

Välkommen till Jokkmokk, en stad norr om polcirkeln i arktiska Sverige och Sápmi. Vi erbjuder i höst ett researchbaserat residens för bild- och formkonstnärer. 

I Jokkmokk finns de samiska kulturinstitutionerna Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, samt Samernas Utbildningscentrum/Sámij åhpadusguovdásj och Sámi Duodji/Sameslöjdstiftelsen. Trots sitt lilla invånarantal har kommunen ett rikt kulturliv och många aktiva kulturarbetare. Kommunen med 4900 invånare är lika stor i yta som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans.

Under vistelsen kommer du som konstnär få möjlighet att träffa konstnärer och konsthantverkare från området, men du har även möjlighet att göra research kring ett specifikt tema kopplat till platsen. Du kommer att ha en egen lägenhet i en av studentkorridorerna samt egen arbetslokal, med möjlighet att eventuellt använda delar av Samernas utbildningscentrums verkstäder.

Under vistelsen vill vi att konstnären håller en presentation över sitt konstnärliga arbete samt en workshop med eleverna på skolan enligt överenskommelse med lärarna.

Residenset arrangeras av Samernas utbildningscentrum och Jokkmokks kommun med stöd av Resurscentrum för konst Norrbotten.

Sámij åhpadusguovdásj är en samisk utbildningsinstitution med gamla anor. Sedan starten 1942 har skolan gett utbildningar till det samiska folket med stort fokus på språk och hantverkstraditioner. Skolan har flera utrustade verkstäder och eleverna bor på området.
Residenset i Jokkmokk är en del av nätverket Swedish Lapland AiR med konstnärsresidens i Norrbotten.

Residenset erbjuder konstnären:

 • Skattefritt stipendium på 15 000 SEK
 • Studiebesök/aktiviteter/material/Resekostnader upp till 15 000 SEK
 • Boende i studentkorridor med egen dusch och WC (delat kök).
 • Egen arbetslokal inom skolans område.
 • Skräddarsytt program under vistelse utifrån tema/önskemål.

OBS: eventuellt arbete som produceras under residenset är konstnärens ansvar att transportera hem.

Kriterium för sökande

 • Professionell konstnär med minst 2 års arbetslivserfarenhet.
 • Boende i Sverige, utanför Norrbotten, pga av Covid 19 kan endast svenska konstnärer söka detta residens.

Ansökan
Sista dagen för Open call är 5 april 2021, vid midnatt. Beslut meddelas under April.
Skicka din ansökan till: lotta(@)resurscentrumforkonst.se markera e-postmeddelandet med “Residens Jokkmokk 2021”.  Intervjuer med tre utvalda konstnärer kommer att genomföras innan slutgiltigt val.

Vänligen samla följande i en PDF

 • Motivationsbrev, varför du vill komma till Jokkmokk och vad du vill göra research kring, högst 1500 ord
 • Foton av dina tidigare verk/projekt, högst 5 projekt och tre bilder/projekt
 • CV
 • Adress till webbsida eller andra sociala medier
 • Kontaktinformation

Kontakt
Har du frågor? Kontakta
Elena Walkeapää, Utvecklingsstrateg Samernas utbilningscentrum
0971 – 440 05
elena.walkeapaa(@)samernas.se

Läs mer på Swedish Lapland AiR

Planerade aktiviteter 2021

22 december, 2020 / Nyheter

Planerade kurser och utbildningar vid Sámij åhpadusguovdásj (SÅG) 2021

SÅG reserverar sig för ändringar i kursutbud.

 

Läsåret 2021/2022 helårsutbildning i duodje/dibmaduodje, inom skinn och textil, nordsamisk områdestradition

Läsåret 2021/2022 helårsutbildning i duodje/dibmaduodje inom skinn och textil, lulesamisk områdestradition

Läsåret 2021/2022 helårsutbildning i vätnoe/dibmaduodje inom skinn och textil, sydsamisk områdestradition

Läsåret 2021/2022 helårsutbildning i duodje/garraduodje, inom trä och hornslöjd

 

Giella

Nordsamiska

Lulesamiska

Umesamiska

Sydsamiska

 

 

Sáme iellem

Jojkkurs i samarbete med Tjállegoahte

Föreläsningar inom samisk kultur och historia i samarbete med Studiefrämjandet Norrbotten

Konstkurs

 

Sáme biebbmo

Kurs inom samisk mat

Duodje

Garásavvon dievdogahpir

Vävning av sjal

Skinnberedning

Re-design av gábdde

Mönsterkonstruktion

Tennbroderi

Gárri /sviila

Smávváduodji – smycken etc.

 

Boazodoallu/Ällosujtto

Jägarskola

Fortsättningskurs i juridik i samarbete med SSR

Motorsågskurs

Den nordliga skogens ekologi i samarbete med Studiefrämjandet Norrbotten

Rökning av kött/fisk

Slakt

Styrelseutbildning i samarbete med SSR

EU-kurs i samarbete med Sámi Ráđđi

Djurskydd i samarbete med SSR

 

 

Gávnadimbajkke/ Mötesplats Sámij åhpadusguovdásj

Buolvas Buolvvaj – slödjdagar för seniorer

Rabás duodjeladnja – öppna tider för att slöjda

Giellabajkke  – samiskspråkliga miljöer, digitalt eller fysiska träffar

Girjjelåhkusa – bokcirkel, digitalt eller fysiska träffar

Lågådallam/föreläsning, digitalt eller fysiska träffar

 

Rektor till Sámij åhpadusguovdásj / Samernas utbildningscentrum

3 december, 2020 / Nyheter

 

 

 

Nuvarande rektor avslutar sin tjänst vid Sámij åhpadusguovdásj/Samernas utbildningscentrum.

Nu rekryterar Sámij åhpadusguovdásj ny rektor.

 

Sámij åhpadusguovdásj
I över 70 år har Sámij åhpadusguovdásj haft en betydande roll i det samiska samhället. 1999 byttes namnet från Samernas folkhögskola till Sámij åhpadusguovdásj/Samernas utbildningscentrum. Genom åren har Sámij åhpadusguovdásj utbildat vuxna inom samisk kultur och historia, bland annat genom duodje, språk och rennäring.

Styrelsen för stiftelsen Sámij åhpadusguovdásj, svarar för stiftelsens organisation och övergripande förvaltning.
Sámij åhpadusguovdásj grundläggande uppgift är, att erbjuda en mångfald av samiska utbildningar samt vara en samisk kulturell mötesplats.

Skolans vision är “Lev och lär från generation till generation” och uppdraget är ”Sámij åhpadusguovdásj ger alla samer möjlighet att växa i sin kultur”

 

Din bakgrund

Du har högre pedagogisk utbildning eller annan likvärdig kompetens.
Du har erfarenhet av ledarskap.
Kunskaper i samiska, såväl muntligt som skriftligt samt stor kunskap om och insikt i samiskt samhällsliv och kultur, är meriterande.
Du är välorganiserad och flexibel med ett tydligt engagemang för att driva samisk utbildning och samisk verksamhet framåt.
Du är lyhörd och positiv som person. Vid rekryteringen läggs stor vikt vid personlig lämplighet.

 

Arbetsuppgifter

Som rektor arbetar du i en målstyrd verksamhet som innebär, att driva verksamheten och följa upp arbetet utifrån styrelsens långsiktiga och årliga mål. Rektor har som operativ chef övergripande ansvar över verksamheten, under styrelsen.
Rektor är pedagogisk ledare och ansvarar för Sámij åhpadusguovdásj utveckling av samisk utbildning och samisk verksamhet.
Rektor har personal-, arbetsmiljö- och budgetansvar.

Ansvaret innefattar bland annat; utbildningar, kortkurser, projektverksamhet, fastighetsförvaltning, administrativt arbete kring styrelsemöten, lönehantering, projekt, kulturella arrangemang och
aktiviteter.
Vill du vara med att utveckla samisk utbildning och samisk verksamhet tillsammans med oss, vid Sveriges enda samiska utbildningsinstans för vuxna, välkommen med ansökan!

 

Information
Varaktighet: Tidsbegränsad anställning, sex månaders provanställning tillämpas
Arbetstid: 100 %, oreglerad arbetstid
Start: Enligt överenskommelse
Lön: Individuell marknadsmässig lönesättning
Arbetsplats: Sámij åhpadusguovdásj/Samernas utbildningscentrum, Jokkmokk, Norrbotten.
Kollektivavtal: Arbetsgivaralliansen
Facklig kontakt: Lärarförbundet 0770 330 303
Upplysningar:
Information om verksamheten: rektor Britt-Inger Tuorda, mobil: 0971-440 02
Övergripande information: styrelsens ordförande Per-Gustav Idivuoma, mobil:070-651 81 76
Dina ansökningshandlingar märkt ”rektorstjänst”, skall vara tillhanda senast den 31 januari 2021
Skickas till:
Per-Gustav Idivuoma, Sámij åhpadusguovdásj/Samernas utbildningscentrum, Borgargatan 2, 962 31 JOKKMOKK
eller via e-post till: pgi5006@gmail.com, märk ”rektorstjänst”

Länk till platsannons via arbetsförmedlingen

Information till våra kursdeltagare med anledning av Covid-19

10 juli, 2020 / Nyheter

Inför hösten 2020 och de kurser och utbildningar som genomförs i Sámij åhpadusguovdásj regi, försöker vi vidta största försiktighet.

Sámij åhpadusguovdásj tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och försöker göra avvägningar och ta beslut som ska vara till skydd för vår folkhälsa. Vi önskar att du som deltagare också beaktar ställda rekommendationer.

För våra kurser på plats i Jokkmokk så hänvisar vi fikarasterna till foajén i skolhuset.
Detta då vi hänvisar våra studenter att använda fikarummet i Slöjdhuset i den mån det går.

För våra deltagare på andra orter så ber vi er att vidta försiktighet och respektera andra. Vi har försökt sörja för att Ni ska ha rymliga lokaler för att på så sätt kunna hålla avstånd till varandra.

Ni som våra studenter, både helårsstudenter och som kortkursdeltagare kan komma att stöta på varandra i korridorerna eller någon dörr. Tänk även då på att visa respekt för varandra och hjälps åt att hålla avståndet mellan varandra. Tillsammans kan vi få en trivsam läromiljö och hjälpas åt att hålla nere sjukdomsfallen.

Tänk på att hålla avståndet, tvätta händerna ofta och hjälps gärna åt att torka av kontaktytor vid kursavslut och kvällar.

Om du känner dig det minsta krasslig, har några sjukdomssymtom så ber vi dig stanna hemma tills dess att du har varit symtomfri i två dagar.

Vi på Sámij åhpadusguovdásj vill kunna genomföra höstens planerade utbildningar, om än med anpassningar för att möta rådande läge.

Tillsammans kan vi hjälpas åt.

 

Välkomna till oss vid Sámij åhpadusguovdásj!