Open Call: Händer tillsammans

30 november, 2020 / Nyheter

Open Call: Händer tillsammans

– Ett samverkansprojekt mellan konsthantverkare och samiska slöjdare i Norrbotten.

Under vintern 2020/2021 bjuder vi in till ett nytt tvärdisciplinärt projekt som riktar sig till professionella konsthantverkare och samiska slöjdare som är verksamma och boende i Norrbottens län. Tillsammans får ni möjlighet att mötas och arbeta ihop.

Deltagarna kommer att få arbeta utifrån regionens temaår 2021:
Demokrati 100 år. År 2021 är det hundra år sedan det första riksdagsvalet hölls i vilket både kvinnor och män fick rösta. Demokratin fick därmed sitt stora genombrott i Sverige och temat uppmärksammas av både regering, statliga myndigheter och organisationer.

Det är ett unikt tillfälle att uppmärksamma att demokratin ständigt måste främjas, förankras och försvaras. Demokratin står i dag inför flera utmaningar, bland annat ett demokratiskt utanförskap, ett hotat demokratiskt samtal och antidemokratiska aktörer som utmanar samhället. Hur ser konsthantverket och den samiska slöjdens roll ut i det demokratiska rummet, historiskt och idag?

Deltagarna kommer att delas in i två grupper med en konsthantverkare och en samisk slöjdare i varje grupp. Varje grupp lägger upp sitt gemensamma arbete utifrån temat och de kunskaper man besitter. Under maj månad redovisar respektive grupp sitt gemensamma arbete på valfritt sätt. Det kan vara genom film, text, utställning, föreställning etc, ni väljer formen. Utövarna ska även hålla en digital eller publik föreläsning om sitt samarbete.

Varje deltagare får
– Ersättning 35 000 kr + moms
– 6 250 kr för produktion, exempelvis resor inom länet, köpa in material, hyra in sig i en lokal, anlita en
filmare etc.

Kriterium för sökande
• Sökande ska vara yrkesverksam. Studier/gesällbrev inom slöjd eller konsthantverk är meriterande.
• Boende i Norrbotten.

Ansökan
• Sista dagen för ansökan är den 9 december 2020, vid midnatt. Beslut tas under samma vecka av en
jury.
• Skicka din ansökan till: lotta@resurscentrumforkonst.se
• Markera e-postmeddelandet med ”Händer tillsammans”
• Vänligen samla följande i en PDF:
• Motivationsbrev, varför du vill delta i samarbetet, hur ser du att det kan utveckla dig i ditt eget skapande, hur ser du på att jobba i grupprocess? Högst 1500 ord
• Foton av dina tidigare verk/projekt, högst 5 projekt och tre bilder/projekt. Har du en film du vill dela,
skicka gärna länk till den.
• CV med utbildning samt yrkeserfarenheter
• Adress till webbsida eller andra sociala medier
• Kontaktinformation

Kontakt
Har du frågor? Kontakta lotta@resurscentrumforkonst.se
”Händer tillsammans” arrangeras av Resurscentrum för konst och Länshemslöjdskonsulenten i samarbete med Samernas utbildningscentrum. Med extra statliga stödmedel som Region Norrbotten har tilldelats på grund av rådande pandemi.

Svårt att nå oss över telefon?

27 november, 2020 / Nyheter

Under fredagen upptäckte vi att det inte hade gått att ringa till oss under dagen. Vi hoppas att felet ska vara åtgärdat tills på måndag den 30 november. Om inte, kontakta oss istället via info@samernas eller skicka e-post direkt till den du vill komma i kontakt med. Du hittar våra e-postadresser under Om skolan – personal. Tack!

Information till våra kursdeltagare med anledning av Covid-19

10 juli, 2020 / Nyheter

Inför hösten 2020 och de kurser och utbildningar som genomförs i Sámij åhpadusguovdásj regi, försöker vi vidta största försiktighet.

Sámij åhpadusguovdásj tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och försöker göra avvägningar och ta beslut som ska vara till skydd för vår folkhälsa. Vi önskar att du som deltagare också beaktar ställda rekommendationer.

För våra kurser på plats i Jokkmokk så hänvisar vi fikarasterna till foajén i skolhuset.
Detta då vi hänvisar våra studenter att använda fikarummet i Slöjdhuset i den mån det går.

För våra deltagare på andra orter så ber vi er att vidta försiktighet och respektera andra. Vi har försökt sörja för att Ni ska ha rymliga lokaler för att på så sätt kunna hålla avstånd till varandra.

Ni som våra studenter, både helårsstudenter och som kortkursdeltagare kan komma att stöta på varandra i korridorerna eller någon dörr. Tänk även då på att visa respekt för varandra och hjälps åt att hålla avståndet mellan varandra. Tillsammans kan vi få en trivsam läromiljö och hjälpas åt att hålla nere sjukdomsfallen.

Tänk på att hålla avståndet, tvätta händerna ofta och hjälps gärna åt att torka av kontaktytor vid kursavslut och kvällar.

Om du känner dig det minsta krasslig, har några sjukdomssymtom så ber vi dig stanna hemma tills dess att du har varit symtomfri i två dagar.

Vi på Sámij åhpadusguovdásj vill kunna genomföra höstens planerade utbildningar, om än med anpassningar för att möta rådande läge.

Tillsammans kan vi hjälpas åt.

 

Välkomna till oss vid Sámij åhpadusguovdásj!

Kan ditt ärende göras per telefon?

18 mars, 2020 / Nyheter

Vi på Sámij åhpadusguovdásj försöker begränsa antalet personliga besök på kontoret där det är möjligt, med anledning av Covid-19. Det innebär att vi försöker lösa frågor och ärenden via telefon och e-post i första hand.
Har du frågor som går att ta per telefon är du välkommen att ringa 0971-440 00, eller e-posta till info@samernas.se

Tack!